În cadrul investigării cuplurilor infertile, spermograma joacă un rol esențial. Din acest considerent, partenerul nu trebuie subevaluat, chiar dacă a fost identificată o cauză feminină a infertilității.
Oligozoospermia reprezintă scăderea numărului de spermatozoizi într-o probă de spermă sub limita normală acceptată (mai puțin de 15 milioane pe mililitru). Aceasta poate fi:
- Ușoară – între 10 și 15 milioane de spermatozoizi/ml
- Moderată – între 5 și 10 milioane de spermatozoizi/ml
- Severă – diagnosticată atunci când numărul de spermatozoizi este între 0 și 5 milioane/ml
Astenozoospermia reprezintă scăderea numărului de spermatozoizi mobili activi și încetinirea vitezei de deplasare a acestora în lichidul seminal ejaculat.
Teratozoospermia este o modificare a concentrației de spermatozoizi anormali în materialul seminal al bărbatului (însoțită sau nu de modificarea numărului sau a motilității acestora). Deoarece majoritatea spermatozoizilor anormali nu pot ajunge la ovocit pentru a-l fertiliza, această patologie afectează fertilitatea direct.
Morfologia spermei este analizată de embriologi conform criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care precizează că trebuie să existe cel puțin 4% din spermatozoizi cu morfologie normală într-o probă considerată normală.
Calitatea spermei poate fi afectată de factori precum:
- Varicocel
- Infecții seminale
- Patologii testiculare
- Diabetul zaharat
- Endocrinopatii
- Episoade febrile
- Fumatul și consumul excesiv de alcool sau alte droguri
- Expunerea la agenți toxici și poluare
- Vârsta (concentrația anormală de spermatozoizi crește după ce bărbatul împlinește 45 de ani)
- Tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia
- Anomalii genetice
Pentru un diagnostic corect, este indicată reevaluarea spermogramei, deoarece aceasta poate varia de la o lună la alta, bineînțeles, în funcție de patologia fiecărui bărbat.