Infertilitatea de cauză necunoscută reprezintă aproximativ 15% din cazurile de infertilitate. Pacienții ajung la noi și spun că au toate analizele și investigațiile normale și totuși nu obțin o sarcină după 1, 2, 3, 4 sau mai mulți ani. Cel mai probabil, aceste cupluri prezintă modificări ale funcției ovocitelor, spermatozoizilor sau endometrului.
Aproximativ 1% din cuplurile cu acest diagnostic vor obține o sarcină fără intervenții medicale. Managementul expectativ poate fi indicat femeilor cu rezerva ovariană normală și vârsta sub 32 de ani.
Managementul acestor cupluri include:
- Schimbarea stilului de viață (unde este cazul): renunțarea la fumat, scăderea în greutate, reducerea consumului de alcool și cafea.
- Stimulare ovariană, asociată sau nu cu inseminare intrauterină (IUI).
- În cazul eșecului IUI, fertilizarea in vitro (FIV) este următoarea opțiune.
Studiile efectuate pe cuplurile cu acest diagnostic, care au beneficiat de fertilizare in vitro, au demonstrat o rată scăzută de fertilizare a ovocitelor și de obținere a embrionilor, comparativ cu cuplurile cu infertilitate de cauză tubară, de exemplu. Procedura de FIV fiind, în sine, o metodă de diagnostic pentru aceste cupluri.
- Laparoscopia diagnostică poate fi una dintre opțiunile pentru evaluarea pelvisului pacientelor, în special la cele pentru care efectuarea procedurii FIV nu este o opțiune din motive financiare, religioase sau personale.