Infertilitatea reprezintă o problemă globală de sănătate, afectând milioane de persoane aflate la vârsta reproductivă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există date ce sugerează că aproximativ 48 de milioane de cupluri sunt afectate de acest diagnostic.
Vorbim despre infertilitate în cazul eșecului de obținere a sarcinii la un cuplu ce încearcă obținerea acesteia, având contact sexual neprotejat, regulat în decurs de 12 luni – în cazul partenerei cu vârsta sub 35 de ani și o perioadă de 6 luni în cazul femeii cu vârsta de peste 35 de ani.
Cuplurile care se adresează pentru investigații și consiliere în privința infertilității sunt diverse, la fel ca și aspirațiile acestora.
De aceea, discuția pe baza problemei fiecărui cuplu în parte trebuie să fie bazată pe date concrete, iar evaluarea lor să aibă ca răspuns o șansă reală de obținere a sarcinii și modalitatea de abordare – deci individualizarea fiecărui cuplu.
Dacă vorbim despre infertilitate în general, ea poate fi primară sau secundară și poate fi cauzată de factori feminini, masculini, de o cauză mixtă sau de o cauză inexplicabilă.
Există, de asemenea, un procent destul de mare de cupluri cu subfertilitate – care, după un an de încercări, vor obține sarcina pe cale naturală în următorul an.
Evaluarea cauzelor infertilității trebuie să includă ca primi pași:
- Evaluarea ciclurilor femeii – existența sau nu a ovulației, cu evaluare completă hormonală și ecografică,
- Permeabilitatea tubară,
- Evaluarea cavității uterine,
- Rezerva ovariană,
- Spermograma, fragmentare ADN spermatic, spermocultură – partener.