Histeroscopia

Histeroscopia este o procedură minim invazivă, foarte utilizată în ginecologie, în special în domeniul infertilității. Aceasta este realizată „pe cale naturală,” fără a necesita incizii.

Procedura implică introducerea unui instrument numit histeroscop prin vagin, canalul cervical și până în cavitatea uterină, permițând astfel evaluarea caracteristicilor acesteia, precum dimensiunea și conformația, și identificarea eventualelor patologii. Un avantaj al histeroscopiei este faptul că, pe lângă diagnostic, se poate efectua și tratamentul unor afecțiuni, histeroscopia putând fi atât diagnostică, cât și intervențională.

Indicațiile procedurii includ:

  • Sângerări uterine anormale
  • Patologia endometrială – a mucoasei uterine: suspiciunea unei inflamații acute sau cronice, polipi endometriali, fibroame uterine intracavitare, sinechii cervicale sau uterine, hiperplazie endometrială, adenomioză uterină
  • Malformații congenitale uterine
  • Eșecuri de implantare sau ale procedurilor de reproducere umană asistată, înainte de embriotransfer
  • Avorturi recurente și antecedente de nașteri laborioase cu patologie obstetricală și posibilă afectare uterină

Momentul ideal pentru efectuarea histeroscopiei este de preferat în prima parte a ciclului menstrual, înainte de perioada ovulatorie, imediat după finalizarea sângerării menstruale, când mucoasa uterină este mai subțire. Această perioadă permite o vizualizare mai clară și detaliată a cavității uterine. Intervalul poate varia în funcție de necesitatea altor proceduri concomitente sau de administrarea anterioară a unor medicamente – considerente medicale ce pot influența planificarea procedurii.

Pregătiri înainte de procedură: Înainte de histeroscopie, vi se vor solicita câteva analize uzuale necesare pentru o procedură chirurgicală, alături de efectuarea culturilor vaginale și a frotiului Pap-test, care trebuie să fie negative. Orice modificare infecțioasă reprezintă o contraindicație pentru efectuarea histeroscopiei.

Beneficii ale histeroscopiei: Această procedură aduce o valoare semnificativă în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni care afectează fertilitatea și sănătatea ginecologică.

Scroll to Top