Pentru că adresabilitatea pacientelor cu această afecțiune descoperită chiar și în urma consultațiilor de rutină este foarte frecventă, discuția despre prezervarea fertilității este un subiect abordat și la pacientele cu endometrioză, nu doar în cazul afecțiunilor maligne, endometrioza având un impact negativ asupra rezervei ovariene și a șansei de a obține o sarcină.
Când vorbim cu pacienta diagnosticată cu endometrioză despre prognosticul ei reproductiv, trebuie să explicăm:
- Scăderea rezervei ovariene legată de vârstă și faptul că rata de supraviețuire la decongelare a ovocitelor este mai bună la pacientele tinere, în special pentru pacientele care nu doresc o sarcină până la 35 de ani.
- Chisturile endometriozice determină o fibroza la nivelul țesutului ovarian, reducând numărul de foliculi din țesutul sănătos, determinând un răspuns mai redus la tratamentul de stimulare ovariană.
- Reducerea numărului de ovocite prin scăderea rezervei ovariene (datorită creșterii dimensiunii formațiunilor chistice ovariene).
- Să prezentăm studiile ce dovedesc o reducere a calității ovocitare în cazul pacientei cu endometrioză (factori inflamatori proveniți de la leziunile de endometrioză, afectare a creșterii foliculare și ovocitare normale din țesutul ovarian ce este în contact cu leziunile de endometrioză).
- Dacă sunt necesare intervențiile chirurgicale, uneori multiple (mai ales în recurențe la nivel ovarian), pot reduce rezerva ovariană (în funcție de complexitatea intervenției).
- Cu cât ovocitele se congelează la o vârstă mai tânără, cu atât calitatea lor este mai bună și șansa unei viitoare sarcini crește.