Dacă discutăm despre cuplurile care necesită o procedură FIV pentru obținerea sarcinii, acestea ar trebui să cunoască care sunt factorii care influențează reușita procedurii:
Un procent de 70% este influențat de:
- VÂRSTA PACIENTEI prin competența ovocitară
- Numărul de ovocite recoltate
- Calitatea laboratorului și competența embriologului
Un procent de 30% este influențat de:
- Factori andrologici – calitatea spermei – afectare moderată/severă
- Calitatea endometrului (grosime, receptivitate)
- Factori endocrini și metabolici (sindromul ovarelor polichistice, afecțiuni tiroidiene, indice de masă corporală, factori imunologici)
- Factori ce țin de calitatea stimulării ovariene, puncția pentru recoltarea ovocitelor, transferul embrionar
Aceste explicații trebuie oferite cuplurilor pentru a înțelege ce presupune procedura de FIV și pentru aproximarea șansei de reușită, bineînțeles cu individualizarea problemei fiecărui cuplu. Bineînțeles, pentru unele cupluri, procedura de fertilizare reprezintă în sine o metodă de diagnostic.
Și atunci când prezentăm șansele reale, întrebarea este cum le putem crește. Aici intervine personalizarea. Trebuie să creștem rata de obținere a unor embrioni calitativi a căror transfer să poată duce la sarcină și la nașterea unui copil sănătos:
- fie creștem numărul de ovocite recoltate într-un timp cât mai scurt (cu atenție la rezerva ovariană, vârsta maternă, evitarea sindromului de hiperstimulare), existând posibilitatea efectuării diferitelor protocoale specifice fiecărei patologii pentru obținerea unui număr mai mare de ovocite, cu adaptarea dozelor de medicamente și tipul acestora, precum și posibilitatea de banking embrionar;
- fie folosim ovocite donate (pacientele cu insuficiență ovariană, rezervă ovariană scăzută, eșec de fertilizare sau lipsa obținerii de embrioni la proceduri anterioare).
Eficacitatea trebuie calculată în funcție de rata cumulată de nașteri pe ciclul de stimulare.
Pacienților trebuie să le explicăm pașii fertilizării in vitro, ce înseamnă blastocist (embrion ziua 5-6, uneori 7), ce înseamnă rata de blastulație, importanța culturii embrionilor până la blastocist – trebuie explicat faptul că numărul ovocitelor fertilizate și al embrionilor de ziua 3 și apoi ziua 5 nu va fi același, pentru că așteptările sunt mari.
- Femeile pe care le considerăm “cu răspuns normal la stimulare ovariană” (număr normal de foliculi antrali, AMH normal, vârstă tânără) au o rată de blastulație de aproximativ 40%.
- Femeile considerate a avea un răspuns scăzut la stimulare ovariană (“poor responders”) au o rată de blastulație pe ovocit fertilizat de aproximativ 30%.
În cazul existenței unui factor masculin adăugat – afectare moderată sau severă – rata de blastulație este de aproximativ 30% în cazul oligoastenoteratozoospermiei și 20% în caz de azoospermie obstructivă/nonobstructivă.
Este de preferat cultura în laborator a embrionilor la stadiul de blastocist, deoarece criteriul morfologic de apreciere la stadiul de embrion de ziua 2 sau 3 are valoare limitată. Chiar dacă rata de transfer embrionar în cadrul procedurilor FIV scade în cazul opririi în evoluție a embrionilor până la acest stadiu de evoluție, cultura la blastocist este un important criteriu de diagnostic și îmbunătățește eficacitatea TOTALĂ a procedurii prin transferul doar al unor blastociști cu rată mai bună de implantare și evoluție până la naștere la termen.